Schitterende 34e Nationale Zilverdag in Schoonhoven

Schitterende 34e Nationale Zilverdag in Schoonhoven
Het weer was fantastisch, het aantal bezoekers ongekend. Maandag 21 mei schitterde Schoonhoven tijdens de Nationale Zilverdag 2018. De stad werd zeker door zo’n 25.000 bezoekers aangedaan. Zij keken hun ogen uit bij de stands en paviljoens op de verschillende pleinen: van Rabobank Jong Talentplein tot Groot(s) Zilver tot Edelsteen- en mineralenplein.

Ruim 130 deelnemers presenteerden zich: goud-, zilver- en edelsmeden, juweliers, jonge talenten van de Vakschool en de ontwerpers achter de prachtige inzendingen voor de Silver Challenge.

De genodigden startten de dag bij de Silver Challenge in de Hoge Vierschaar onder het stadhuis. Daar bracht burgemeester Roel Cazemier zijn stem uit op een van de werken. Gedurende de dag werd door bijna 1.000 bezoekers gestemd. De 1e prijs mocht in ontvangst genomen worden door Anne Middelkoop-Herens met haar inzending Mother Nature’s Son. De andere prijswinnaars zijn Janneke de Bruijn (tweede prijs met collier Nova), Maja Houtman (derde prijs met ketting Silver Fleece) en Marjolein van Zummeren (vierde prijs met ketting en ring LinkedIn). Zij namen hun prijs in ontvangst tijdens de afsluiting van de dag in het koor van de Grote Kerk in Schoonhoven.

Draadsmeedwedstrijd

Voor het eerst in 29 jaar werd de draadsmeedwedstrijd gewonnen door een vrouw. Karin Schalken uit Waalwijk wist een draad van 25,2 cm te smeden. Ook dit jaar trok de smeedwedstrijd op de hoek Dam/Haven veel belangstelling. Het typerende gehamer klonk de hele dag.

Winnaar Rabobank Jong Talentplein

Tijdens de Nationale Zilverdag presenteren (oud-)leerlingen van de Vakschool Schoonhoven zich op het Rabobank Jong Talentplein. Dit plein biedt podium aan starters en nieuwe talenten. Rabobank Utrechtse Waarden wil jong ondernemerschap stimuleren en stelt al een aantal jaar op rij geldprijzen beschikbaar. De jury deelde de prijzen uit aan Vincent Murk (1e prijs), Koray Tinmaz (2e prijs) en de Rabobank publieksprijs was voor Janine van Rossum.

Sieradenshow

Dit jaar schreven nieuwe en bekende ontwerpers zich in voor deelname aan de sieradenshow, te vinden op het Doelenplein. Vier keer werd de show – aangekondigd door de Schoonhoven App – gelopen door danseressen van Studio Younik.

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

De exposities in het Nederlands Zilvermuseum trokken veel bezoekers. Ruim 1700 bezoekers bezichtigden het zilveren kasteel van Chambord, de expositie ‘Feest’, het werk van Paul de Vries en de kommen door Lex Pott. Ook werden nieuwe talenten van bezoekers ontdekt in het Zilverlab.

Volgend jaar beleeft de Nationale Zilverdag een lustrum: dan wordt de 35e editie van de Zilverdag gevierd.