Prachtige online editie van Nationale Zilverdag

Prachtige online editie van Nationale Zilverdag

Op maandagochtend 24 mei ging de Digitale Zilverdag 2021 live. Via verschillende kanalen volgden de kijkers deze online editie van de jaarlijkse Nationale Zilverdag, die al twee jaar op rij niet fysiek georganiseerd kan worden vanwege de coronamaatregelen. In de stream komen vakmensen van binnen en buiten Schoonhoven in beeld. Zij presenteren hun collecties vanuit prachtige locaties.

De kijker wordt door presentatrice Margot Kuzee meegenomen door de binnenstad van Schoonhoven, langs de tentoonstellingen in het Zilvermuseum en de Hoge Vierschaar en door de vaklokalen van Vakschool Schoonhoven. In Galerie Meesters van de Zilverstad presenteert niet alleen galeriehouder Stefan van Beeten de collecties, maar komen ook goudsmid Femke Toele en voormalig huisarts en zilversmid Han Goutier aan het woord. Edelsmeden van buiten Schoonhoven presenteerden hun collecties vanuit het Arto Theater, de serre van petit café Toltien en het koor van de Grote Kerk.

Silver Challenge
In de video komt ook de Hoge Vierschaar, onder het stadhuis van Schoonhoven, in beeld. Hier tonen deelnemers hun topstuk in tentoonstelling Silver Challenge. De Silver Challenge is al jaren een publiekstrekker. Dit jaar kon de kijker op 24 mei tot 17.00 uur een stem uitbrengen via de stempagina op de website van de Nationale Zilverdag. Daarnaast werden de ingezonden werken – kunstobjecten of sieraden – beoordeeld door een vakjury. Er zijn twee prijzen te winnen: de Publieksprijs en de Vakjuryprijs. De eerste werd gewonnen door Annemiek van Hecke met haat inzending ‘Soulcage’. De Vakjury roemt het werk van Eleonore Meirer: zij ontvangt de Vakjuryprijs voor haar inzending ‘Mindgame’.

De beelden van de Digitale Zilverdag 2021 blijven beschikbaar en zijn hier te bekijken. De beelden werden gemaakt door Ruben Schellingerhout.