Prachtige jubileumeditie Nationale Zilverdag 2019

Prachtige jubileumeditie Nationale Zilverdag 2019

Een groot, feestelijk openluchtmuseum: dat was de 35e Nationale Zilverdag op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven. Naar schatting lieten 22.000 tot 25.000 bezoekers zich onderdompelen in de wereld van het zilverambacht. De verschillende tentoonstellingen trokken veel bekijks: tentoonstelling Designed by Nature in het Zilvermuseum, de Expo tent met high end sieraden op het Doelenplein, de Silver Challenge en Junior Challenge in de Hoge Vierschaar en de tentoonstelling kerkelijk zilver in de Katholieke Kerk. Door de hele stad werden sieraden bewonderd, gekocht en zelf gemaakt. Groots zilver werd aanschouwd, in antiek zilver gehandeld.

De food- en drinktrucks op het horecaplein trokken veel publiek. Op hetzelfde plein beleefde één champagnedrinker een extra bijzondere dag: zij vond in haar glas een echte diamant. Ook de winnaars van tentoonstellingen Silver Challenge en Junior Challenge gingen niet met lege handen naar huis. Tijdens de afsluiting van de Zilverdag in de Grote Kerk van Schoonhoven werden zij in het zonnetje gezet. De 1e prijs van de Silver Challenge ging naar Femke Toele met haar inzending Fete de la Rose. De tweede, derde en vierde prijs gingen respectievelijk naar Janneke de Bruijn met Viola, Marjon Kappers met haar inzending Het Feestbeest en Laura van der Kleijn met haar werkstuk Sparkle Sparkle. De winnaar van de Junior Challenge in de leeftijdscategorie 7-11 jaar was Floor Lorsé en in de leeftijdscategorie 12-15 jaar ging Angelica de Ruiter met de prijs naar huis.

Erevoorzitter benoemd
De genodigden startten de dag in het Nederlands Zilvermusem. Daar werd Jan Lindsen verrast door de benoeming tot erevoorzitter van de Nationale Zilverdag. In het Zilvermuseum was veel te zien en mee te maken: de eigen smederij van het museum, taxateur George Hamel, mini-masterclasses van René Kappers en de laatste dag van tentoonstelling Designed by Nature.

Draadsmeedwedstrijd
Het record van de jaarlijkse draadsmeedwedstrijd werd dit jaar verbroken. Michiel ’t Hoff wist een draad van 33,5 cm te smeden. De smeedwedstrijd op de hoek Dam/Haven veel belangstelling. Het typerende gehamer klonk de hele dag.

Winnaar Rabobank Jong Talentplein
Tijdens de Nationale Zilverdag presenteerden (oud-)leerlingen van de Vakschool Schoonhoven zich op het Rabobank Jong Talentplein. Dit plein biedt podium aan starters en nieuwe talenten. Rabobank Utrechtse Waarden wil jong ondernemerschap stimuleren en stelt al een aantal jaar op rij geldprijzen beschikbaar. De jury deelde de prijzen uit aan Vannesa Montoya Lopera (1e prijs) en Simona Ruben (2e prijs). De Rabobank publieksprijs was voor Femke Kooiman.