Kerkelijk zilver tentoongesteld in Katholieke Kerk

Kerkelijk zilver tentoongesteld in Katholieke Kerk

Een deel van de collectie wordt nog wekelijks gebruikt tijdens de mis. Andere kunstvoorwerpen zijn inmiddels vervangen. Maar voor alle kerkelijk zilveren items geldt: ze zijn zelden zo goed te bekijken als tijdens de Nationale Zilverdag op Tweede Pinksterdag. Voor die dag stelt de Katholieke Kerk aan de Wal 63 in Schoonhoven haar zilver ter beschikking om tentoongesteld te worden. Dit jaar zijn nieuwe voorwerpen toegevoegd aan de vijfjaarlijkse tentoonstelling, die op 10 juni vanaf 11.00 uur te bezoeken is.
De inscripties vertellen dat een groot deel van de collectie geschonken werd. Mensen die een huwelijksjubileum vierden en de kerk een cadeau gaven, zoals de zilveren ciborie die tijdens Nationale Zilverdag 2019 voor het eerst gepresenteerd wordt. De ciborie werd gemaakt in 1890 in neo-gotische stijl, net als het kerkgebouw waar de tentoonstelling plaatsvindt. Een ciborie wordt gebruikt om de hostie in te bewaren.

Opgepoetst
Ook bijzonder: de zilveren doopschelp uit 1862. Het meesterteken is helemaal vervaagd. ‘Helaas’, volgens Esther van Vliet. Zij is verantwoordelijk voor de tentoonstelling en zich heel bewust van het feit dat het allemaal gebruiksvoorwerpen zijn. ,,Sommige items zijn 150 jaar gebruikt en vaak opgepoetst. Dat vinden kenners soms jammer, maar het zijn allemaal kerkelijk gebruiksvoorwerpen. Dat maakt het tegelijk heel bijzonder. Mijn eigen dochter is bijvoorbeeld met deze doopschelp gedoopt.”
Kluis
Een deel van de collectie kerkelijk zilver wordt wekelijks gebruikt. Een ander deel van de zilveren kunstcollectie doet geen dienst meer tijdens de mis. Op 10 juni krijgt de bezoeker alle items te zien en wordt tekst en uitleg gegeven. Zo krijgt men een uniek kijkje achter de schermen. De Katholieke Kerk ligt tijdens de Nationale Zilverdag goed op de route. Het nabije Doelenplein is ingericht als horecaplein en in het Springerpark is, ter ere van de 35e jubileum van de Zilverdag, muziek te horen.